söndag 20 april 2008

Virus på Mac

Okej, det verkar gå bättre för Google än vad jag gav intryck av i förra inlägget. Enligt denna artikel i Wired berättas att Googles aktier klättrade rekordhöga 20 procent i fredags. Anledningen till att de ändå klarat sig så bra, trots att de flesta tippat 2008 som ett mörkt år, beror på att de lyckas få ut mer pengar från varje klickad annons än andra, samt fokuserat starkt på utländska marknader. Det låter ju ganska sannolikt, vilket får mig att le, att experter så ofta lyckas ställa fel prognoser. Affärer, väder, politik, you name it, inget är någonsin glasklart.

Var alltid kritisk, ta inget för givet, utgå alltid från det värsta. Det är något Apple borde börja tänka på. I en krönika i Businessweek välkomnar Roger L. Kay, kolumnist och teknik-VD, Apple till Microsofts underbara virusinfekterade värld. Det är ju ganska känt att Apples produkter, allt sedan iPodens introduktion, vuxit i popularitet. Att macar inte blir attackerade av virus har alltid varit ett säljargument. Kay påpekar i sin krönika att OS X (Panther, Tiger, Leopard) aldrig varit immuna mot virus. Macarnas bästa skydd, vilket också bidrog till deras slogan "Think Different", har varit det lilla utbudet i jämförelse med PC-datorerna och Windows. Hackare har givit blanka fan i macen, fram tills nu vill säga.

Macar säljer som aldrig förr. Samtidigt blir hackare provocerade av Apples arroganta framhållning. De gör reklamfilmer som hånar PC-användare, tar 30 procent av varje såld iTunes-låt, låter bara handplockade aktörer skapa mjukvara till iPhonen och så vidare. I mångas ögon börjar Apple bli det nya ondskefulla imperiet. Sånt hatar hackare. Vem vet, om ett-två år kanske man måste ha ett äckligt McAfee eller Norton blippandes i docken, som stör arbetsron med strömmar av varningar. Det vore ju inget vidare.

Inga kommentarer: