måndag 10 november 2008

Klassiker i tv-serieformat


För några veckor sedan gjorde jag ett besök i en spelbutik nära hemmet. Var väl egentligen inte ute efter något speciellt, men kunde inte låta bli att gräva i rea-backen. Rea-backar består alltid av 90 procent dynga, oavsett om det gäller spel, film eller musik. Men som alla också vet så rymmer rea-backarna även skatter - klenoder som förbisetts av dem som varken har vett eller smak nog att förstå vad de missat. Och till slut måste dessa dyrgripar reas ut, och det är då som vi snål-nördar, de lägst stående i shopping-hierarkin, slår till. Vi som vet vad som är bra, och har tålamod och snålhet nog att vänta.

Vad som blev mitt för bara några ynka 67 riksdaler var "Sam & Max: Season 1" (samt 2 spel till för samma pris. Tre för 200, yo!). Spelet är en uppföljare till det gamla klassiska peka-och-klicka-äventyret "Sam & Max: Hit the Road", men med en distinkt och briljant skillnad: istället för att släppa ett spel, har utvecklarna valt att släppa spelet i episoder. De har redan hunnit göra två säsonger, och varje episod kostar typ 9 dollar från deras hemsida. Spel har alltid haft en tendens att imitera film, utom denna gång. Konceptet är nu tv-serieformatet. Jag tror på allvar att det här är framtiden, även om jag lät bli att ladda ner utan köpte säsongs-dvd:n med brutalt nedsatt pris.

Självfallet är det inte bara konceptet som gör mig lyrisk, utan också själva innehållet. Sam & Max är en fyndig parodi på det västerländska kändiskåta samhället, förklädd till en deckarhistoria, och tvekar inte att driva med reality-tv, eftermiddagsdemagoger (tänk Malou), självhjälp-gurus och avdankade barnstjärnors ångestfyllda desperation när kändiskapet vacklar. Dialogerna varvar mellan vitsiga oneliners och träffsäkra samhällstolkningar, och har en skön inramning av jazzig saxofon-musik. Spelet är väldigt enkelt, varje episod tar i snitt 2-4 timmar att klara, och kräver inte mer än en gnutta förnuft och vetskap om hur en datormus fungerar.

Hittills har jag bara hunnit avverka två episoder, av sammanlagt sex, på den första säsongen. Det är bra grejer, och jag önskar att ni också provade. Alla som gillar Simpsons, South Park eller Duckman (som också är värd en titt för alla som missat. Jason Alexander aka George från Seinfeld, gör sin livs roll som röst åt en perverterad och alkoholiserad anka) kommer inte att bli besvikna. Gå och leta i rea-backarna!

EXTRA!
Uppenbarligen går Episode 4 i Season 1 att ladda ner gratis från utvecklarnas hemsida. Bara att klicka här. Nu finns inga ursäkter längre.

Inga kommentarer: