tisdag 25 november 2008

Gammalt drama i ny skinnpaj


Under de senaste fyra åren har jag besökt teatern endast två gånger, och bägge gångerna såg jag "Hamlet". En gång på Stadsteatern, med Helena Bergström i huvudrollen, och en gång på Dramaten, för någon månad sedan. Är egentligen inget större fan av vare sig Shakespeare eller "Hamlet", det bara blev så helt enkelt. Första gången var bra, den andra var Dramaten och Börje Ahlstedt, med allt vad det innebär.

Hur som helst, vill bara konstatera detta, så att ni inte tror att min kommande analys av den utmärkta tv-serien "Sons of Anarchy" är snodd från någon ultraanalytisk och högtravande tv-blogg. Det är bara svårt för någon som sett "Hamlet" två gånger på teater, och en-två gånger på film, att missa att seriens grundstomme bygger på ett av världens mest kända dramer - trots att ingen ännu sagt "att vara eller icke vara...".

För den som inte kan sin "Hamlet" så kommer här en kort sammanfattning. Prins Hamlets farsa kungen blir mördad av farbrodern Claudius, som tar över både krona och drottning Gertrude. Pappans spöke hälsar dock på från dödsriket och berättar hur det egentligen ligger till. Hamlet blir förbannad, går runt och grämer sig och vill hämnas. I dramat finns också kammarherren Polonius, som kommer med goda råd, Horatio som är Hamlets bästa kompis, samt Polonius son Laertes och dotter Ofelia - som Hamlet är dökär i. Men saker och ting skiter sig och det hela slutar med att Hamlet i princip lyckas döda alla, inklusive sig själv, på grund av intriger och missförstånd. Och det är hela tiden mest synd om honom själv. Typ.

Huvudpersonen i "Sons of Anarchy" är Jax (Hamlet), spelad av en lysande Charlie Hunnam. Jax är ungefär 50 procent Heath Ledger och 50 procent Kurt Cobain, och 100 procent bikergangster. Snärtigt va? Hans pappa grundade motorcykelklubben Sons of Anarchy på 1960-talet, men efter att ha gått en tragisk död till mötes tog hans polare Clay (Claudius) över som general, samt äktade Jax moder Gemma (Gertrude). På sistone har Jax börjat gräva i det förflutna, sedan han hittat sin farsas gamla fotografier och en bok skriven till honom (spöket). Av de två avsnitt jag hittills sett så har ingen komplott om faderns död ännu uppdagats, men kalla mig gärna synsk, nog tusan har Clay ett finger med i spelet.

Serien kretsar kring den lilla hålan Charming i Kalifornien, där motorcykelgänget styr och ställer, och halva poliskåren står på lönelistan. De gör vapenaffärer med gängen i Los Angeles, mördar sina fiender och lever invecklade familjeliv. Jax före detta flickvän (kan vara Ofelia), tillika narkoman, ska snart föda deras son, vilket får Jax att utveckla ett samvete och ifrågasätta gängets hårda metoder. Gänget i sin tur består av en brokig skara busar, både gamla och unga. Opie (misstänker Horatio) är en gammal medlem som precis släppts från ett femårigt fängelsestraff, och står nu inför ett vägskäl - ska han fortsätta vara skurk eller bli hederlig. Piney (Polonius) är en slags fadersfigur som levererar goda visdomar och Bobby är en buse av den gamla skolan samt Elvis-imitatör på fritiden. Bara för att nämna några.

En annan misstänkt Ofelia-karaktär är Tara, en före detta bikerbrud som nu återvänt till Charming som nyutbildad doktor, och hamnar genast på mamma Gemmas hatlista. Vem Laertes är har jag fortfarande inte lyckats klura ut. Ett charmig inslag i "Sons of Anarchy" är också alla välkända b-kändisar som återkommande slår en med häpnad. Mitch Pileggi, känd som agent Skinner från "Arkiv X", spelar en swastika-tatuerad ledare för ett nazistgäng, Ron Pearlman, regissören Jean-Pierre Jeunets favvo-skådis, gör rollen som Clay och Katey Sagal, mest känd som Peggy Bundy i "Våra värsta år", imponerar allra mest som den iskalla och överbeskyddande Gemma.

2008 har verkligen varit ett bra tv-serie-år. "Mad Men", "True Blood", "Californication" och "Generation Kill" har förgyllt många höstmörka kvällar. Kan Kurt Sutter, som tidigare skapat snutserien "The Shield", slå samtliga serier på fingrarna med sitt "Sons of Anarchy"? Det är frågan.

Uppdatering
Jag ändrar åsikt. Misstänker snarare att Opie är "Hamlet"-karaktären Laertes, vilket i så fall kan betyda att doktor Tara är Horatio, den goda vännen. Så kan det gå när man tar sig tid att fundera på nåt.

Inga kommentarer: