söndag 15 juni 2008

Dålig analys i DN Ekonomi

Som ni kanske har märkt att det varit si och så med aktiviteten här på bloggen, lite jobbigt att behöva ursäkta sig varje gång, men hey, vill inte att ni ska bli upprörda. Har varit på resande fot hela helgen och gjort Köpenhamn. Kombination alkohol och valerinatabletter blev återigen min räddning och jag börjar tro att min flygrädsla är botad.

Hur som helst, såg en artikel i söndagens DN Ekonomi som kom att irritera mig, i synnerhet versionen som fanns i papperstidningen. Jag vet att redigerare inte alltid har stenkoll, i synnerhet under sommarjobbstider, men att sätta rubriken "Bäva, Bill" tillsammans med en bild på Bill Gates, känns lite opåläst. I synnerhet när karln kliver av tronen denna månad, och att den som ska bäva är Steve Ballmer, som varit vd för Microsoft sedan januari 2000 (som för övrigt har andra problem att tänka på). Artikeln består i princip av två recensioner av utmanare till Microsoft Office. Den ena är Open Office och den andra är Google Docs (Google Dokument i DN:s text), och bägge känns skrämmande oanalytiska. Summan av kardemumman blev följande: Open Office är inte så bra, för att det påminner för mycket om MS Office. Google Docs är bättre för att det är webbaserat och har inte så många funktioner (konstigt resonerade, det är ju ingen helgjuten Apple-produkt heller). Sedan kommer en massa utfyllnadsbabbel om hur praktiskt webbaserad mjukvara är om man är "på internetkafé i Venezuela eller i sommarstugan via mobilt bredband".

Skönast är citatet om uppkoppling saknas: "Men det kanske bara är nyttigt. Lär dig koppla av bland älgarna i stället för att jobba." Sedan glömde de att ta med Suns StarOffice, som också är en klar utmanare. Fråga är dock om Bill, ursäkta, Steve, ska bäva mot gratiskonkurrensen? MS Office är mer eller mindre industristandard, inte ens Apple lyckades klara utmaningen på sitt eget operativsystem. Cloud computing i all ära, men på just den här punkten är Googles hot mot Microsoft ytterst begränsat, än mindre ett open source-projekt som Open Office.

Vad vill jag då säga med allt det här? Jo, att den svenska teknikjournalistiken i bästa fall är undermålig, den analytiska udden saknas och att när en text, som denna, platsar i Sveriges största morgontidning, då är det direkt sorgligt. Och då medverkar ändå representanter från "PC för alla" och "Datormagazin". Den enda som i dag, på allvar, håller stilen är Adam Erlandsson på SvD, även om analyserna på hans blogg mest består av dygnsföresenade dammsugningar av amerikanska businesstidningar. Frågan är när svensk teknik- och it-journalistik ska nå samma nivå som min absoluta favorittidning Wired?

4 kommentarer:

Christian sa...

Det finns ju en intressant svensk utmanare här också: www.textflow.com

Christian sa...

...på instruktionsfilmer ser man också att killen har en Mac! Goa nyheter med andra ord ;)

Semantic Life sa...

christian: Tack för tipset!

Semantic Life sa...

men det är tyvärr en Sony Vaio =(