lördag 31 maj 2008

Kooperativt bloggande

Håller på och provkör en beta på Radar Networks Twine, it-entreprenören och visionären Nova Spivacks senaste projekt (läs mer här), och kan bara konstatera – det här är häftiga grejer. Jag skulle faktiskt våga påstå att detta är nästa generations bloggande, eller snarare, ett utmärkt sätt att skapa en kontext av flera bloggar.

Ni får ha överseende om jag inte lyckas sammanfatta Twine perfekt, har bara hunnit provat betan någon timme, men ungefär så här funkar det:
  1. Man startar en ny Twine-grupp och bestämmer vad den ska handla om, exempelvis italiensk film.
  2. Längst uppe i hörnet på webbläsaren installerar man en liten knapp som heter "Twine this".
  3. När man sedan besöker en blogg om italiensk film, ser ett italiensk youtube-klipp eller läser en nyhet på DN:s webb om någon italiensk regissör, trycker man på knappen.
  4. Nu kan man lägga in den sidan på Twine-gruppen som har med italiensk film att göra
Fördelen är att hur många som helst kan sammarbeta och fylla gruppen med innehåll. Det gör att informationsutbytet blir extremt snabbt, smidigt och relevant. Just nu är innehållet på Twine mycket begränsat, det handlar mest om programmering och IT, men när betan öppnas upp och andra sorters användare strömmar in, kan detta mycket väl bli ett enormt kliv in i nästa stora internetrevolution – den semantiska webben.

Inga kommentarer: