torsdag 1 maj 2008

Framtiden är här

cable.jpg

I slutet av filmen The Cable Guy från 1996 säger Jim Carreys något udda (och mycket populärkulturellt bevandrade) karaktär Chip några extremt visionära ord:

"The future is now! Soon every American home will integrate their
television, phone and computer. You'll be able to visit the Louvre on
one channel, or watch female wrestling on another. You can do your
shopping at home, or play Mortal Kombat with a friend from Vietnam.
There's no end to the possibilities!"

Jag kom att tänka på denna uppfyllda profetia i går kväll. Eller ja, åtminstone fragment av den (det är svårt att citera utan medveten inövning). Var förskyld, barnvakt och trivdes ganska bra med att avtacka mig från valborgskvällens syndiga nattliv. I stället lades fokus på matlagning, lättsam filmunderhållning och datorspel – tre starka kort vid barnpassande. Kopplade in en Xbox 360-kontroller i min Macbook Pro, gick över till Windowsläge och slog på Colin McRae DiRT. Lillebrorsan och jag satt först någon timme i enspelarläget och rev upp rallyspår på skogstäta landsortsvägar. När vi hade tröttnat provade jag en grej för första gången, att utmana andra rallyförare via mitt trådlösa (gudlösa) Huawei 3G-modem. Det gick lysande!

Och det var då det slog mig. Jag kan, bokstavligen, ta min laptop till ett lantcafé, koppla in modem och handkontroll, och sedan utmana en vän i Vietnam på en rallytävling. Om inte detta är framtiden, så vet jag inte vad den är. Samtidigt började min biologiska minnesbank leta referenser för att understödja min häpenhet, och det var då som detta citat drabbade mig, tio-elva år efter att jag sett filmen. Jag minns att jag var måttligt imponerad av skådespelarinsatserna (Matthew Broderick, urk), men att Jim Carreys bevingade ord fick mig att fantisera om en näraliggande, teknologiskt utvecklad värld.

Så slutsatsen är följande. Sluta gnäll på att vi fortfarande inte är tillräckligt framtid för 2000-talet. Okej, vi har varken bilar eller skateboards som kan flyga, men de är säkert på väg. Kan man ha en iPhone (tv, telefon och dator i ett) i byxfickan och sitta på uteservering och utmana folk från andra sidan världen i dataspel, då har man kommit bra jävla långt.

Inga kommentarer: